Koninklijk VVV van Marcourt - Beffe - Toerisme Rendeux (BelgiŽ) Ardennen


 

Royal Syndicat d'Initiative
Marcourt - Beffe
Rue des Martyrs 25
B-6987 Marcourt
Tel. / fax : 084 47 77 91
GSM : 0471/88 81 09


Geschiedenis

_____________________________________________________________________

Home > Geschiedenis > Ontvangst

Geschiedenisliefhebbers zullen hier alvast aan hun trekken komen, want Marcourt heeft een oude geschiedenis. In 1600 ontdekte men er al grafstenen die een groot aantal urnen bevatten gevuld met assen, beenderen, medailles en muntstukken met de beeltenis van de Romeinse keizers.
In 1897 ontdekt men in de omgeving van de huidige pastorie een intact bewaard Romeins kerkhof met een opmerkelijke indeling: te midden van het vierkante grondplan bevond zich een brandstapel gebouwd met stenen uit de streek, waarrond kleine nissen werden aangebracht waarin de urnen werden geplaatst. Het is dus niet onredelijk zich in te beelden dat de top van Montaigu bezet was door Romeinse versterkingen, des te meer daar er een Romeinse heirbaan lag.
Tijdens de feodale tijd was Marcourt de hoofdplaats van het graafschap van Montaigu (1050). Hoofdplaats van het provoostambt genaamd naar de drie rivieren (de Maas, de Ourthe en de Amblève) en van een hoog gerechtshof waarvan Marcourt, Marcouray, Ronzon, Devantave, Laidprangeleux, Benasse en twee huizen uit Chéoux afhingen.

Zijn Kerk  gebouwd in de XIVde eeuw, toont u zijn kunstwerken: de biechtstoel, de preekstoel en de communiebank van de zeventiende eeuw. Aan de linkerkant: twee grafstenen, van de graaf van Masbourg en van Sire Jamotte, priester van de parochie begin XVIIde eeuw.

In Marcourt zijn verschillende beroemdheden geboren zoals Evrard Lardinois gekend als 'Marcurian' (1514 tot1580) 4de generaal bij de JezuÔeten, Jean de Mercurian, ook JezuÔet, gekozen door Keizer Ferdinand II als biechtvader voor zijn zoon.

Anne-Joséphine Terwagne  de Mericourt bijgenaamd de rode amazone vanwege de actieve rol die ze gespeeld heeft tijdens de Franse Revolutie.

Zijn
'Ermitage de Saint-Thibaut' (1639) domineert de vallei waar de kapel gebouwd is op de oude plaats van het versterkt kasteel van de graven van Montaigu  nu een bedevaartsoord dat veel vakantiegangers aantrekt.

U kan het
spaans huis bewonderen

Marcourt
, platgebrand tijdens de bevrijding van 9 september 1944, heeft veel van zijn zonen levend zien verbranden. Momenteel is het helemaal heropgebouwd en gemoderniseerd, evenals de andere gehuchten die ook enorm geleden hebben onder het Ardennenoffensief.

Marcouray, het verlengde van Marcourt, bevindt zich aan de voet van de immense bossen.
In december 1944 werden in dit dorp 400 Amerikaanse soldaten en een vijftigtal pantserwagens, de een na de andere omsingeld door Duitse troepen. Tijdens de kerstnacht konden ze ontsnappen en zich bij hun eenheden in Hotton vervoegen. Een herdenkingsplaat herinnert ons aan deze invasie, evenals deze van Kolonel Hogan.

Zijn neogotische kerk, gebouwd (1877) in zand- en blauwsteen. De kerk Saint Pierre et Paul, een bouwwerk van de architect Monrique, heeft indertijd 38.360 frank gekost. Beschadigt in 1944-45 en sinds enkele jaren gerestaureerd. Zij had haar plaats als annex van de kerk van Marcourt bedient door de priester van Marcourt of Rendeux-Haut. Vooraan kan men de vier lindebloesems bewonderen, deze werden geplant ter gelegenheid van de honderdste verjaardag van BelgiŽ in 1930 en werden als bijzonder geklasseerd.
Zij is de eerste ontwijde kerk en wordt nu gebruikt als 'Maison du village' waar verschillende activiteiten doorgaan.

Beffe, het naburige dorp, is gekend dankzij de Sherman tank, overblijfsel van de bevrijding 44-45.
.
In
Magoster, kan u de achthoekige kapel bewonderen.
Marcourt is verbroederd met
Chiroubles  in Beaujolais.

De kapel Saint-Thibaut
is opengesteld voor het publiek
elke zaterdag en zondag tot eind september
van 11 uur tot 15u30