Ch‚teau des comtes des Montaigu

Montaigu is de benaming van de berg gelegen aan de linkerkant van Ourthe en tegenover het dorp van Marcourt . Deze berg dankt zijn naam aan de Graven van Montaigu waarvan het versterkte kasteel eens hun woonplaats was.

Vanaf de XIde eeuw steeg het kasteel van de Graven van Montaigu boven de NormandiŽrs uit, die de streek hadden veroverd waar de Ourthe, Vesdre en Amblève vloeiden.

Dit Graafschap ontving de benaming van 'Prévoté des Rivières'. Het omvatte een uitgebreid bezit van de gebieden van Montaigu. In de XVIIde eeuw bevonden zich hier eveneens 'les seigneures' van Ochain (Condroz), van Harzé (Aywaille), van Yernée (Huy) en de abdij van FlŰne (Amay).

Aan het hoofd van het Graafschap hebben zich 5 dynastieŽn opgevolgd:

1. De dynastie van de vroegere Graven van 1050 tot 1147

De eerste bekende graaf was Gozélon, graaf van Behogne, hij zou een kasteel aan Behogne gebouwd hebben die momenteel het kasteel van Rochefort is. Zijn oudste zoon Conon trouwde met Ide van Boulogne, zuster van Godfried van Bouillon. In 1096, vertrok hij met Godfried van Bouillon en hun zoon op kruistocht naar Jerusalem waar zij in 1099 de orde van Malta oprichtten.

2. De dynastie van de Graven van duurde 1147 tot 1193

Gilles de Duras stichtte de Abdij van Val Saint Lambert.

3. De dynastie van de Heren van Walcourt 1193 tot en met 1408

Gilles de Walcourt stichtte de Abdij van Saint Remy in Rochefort.

4. De dynastie van Marck

Het is onder deze dynastie in 1413, dat de vesting werd vernietigd. Antoine, hertog van Brabant, en de broer van de Hertog van BourgondiŽ erfden het kasteel . Maar de Graaf van Montaigu verzet zich.
De legers van de Hertog vernietigen het kasteel volkomen.

5. De dynastie van de graven van Stolberg en Loeweinstein 1545 tot en
met 1789.

Het is onder deze dynastie dat in 1639 de Kapel Saint-Thibaut werd gebouwd.

In 1794, viel BelgiŽ definitief onder de macht van de Fransen en daarom was er geen sprake meer van het Graafschap van Montaigu.