de kerk

In 1384 kreeg de kerk 'Saint-Martin' van Marcourt  de titel 'quarté kapel' en zal die behouden tot aan de Franse revolutie. Vanaf 1808 herkreeg de kerk haar parochiaal statuut.

De subtiele verschillen in het metselwerk en andere afmetingen van stenen doen vermoeden dat de chronologie van de bouw nogal complex is. De kerk werd waarschijnlijk gebouwd en herstelt in minstens vier fasen:

De Romaanse periode: door zijn massieve proporties en gesloten karakter herinnert de toren aan andere Ardens-Romaanse bouwwerken.

Renovatie in de XVIIe eeuw: Was de Romaanse kerk in slechte staat? Te klein? Zeker is dat ze bijna volledig heropgebouwd werd in de loop van XVIIe eeuw.

Renovatie in de XVIIIe eeuw: een bezoek van de kerk op 1 oktober 1700 beschrijft zijn beklagenswaardige toestand op dat ogenblik. Het kerkschip en het koor ondergaan een conforme bijna volledige renovatie op alle punten aan de smaken van het moment. Het dak wordt volledig vernieuwd, evenals het platte dak in latwerk die onder het nieuwe geraamte blijven steken is.

De laatste werken in de XIXe eeuw: enkel een geringe verhoging van de XVIIe eeuwse ingangsdeur en het herstel van de zijwanden van de sacristie.