Historie

Voor de anekdote: in 1970 waren er 3 secretarissen en 2 penningmeesters.
Om te onderstrepen: Mijnheer René Moureau is Voorzitter geweest
van 1962 tot 1987 en Erevoorzitter van 1988 tot 2000.

Kenmerkende activiteiten in de loop van deze 50 jaar :
*1960:  creatie van een wandelnetwerk (SIM).
*1968:  verbroedering met Chiroubles-en-Beaujolais.
*1970 tot 1978: Het SI beheert zijn wandelnetwerk, organiseert het feest Grand Feu' (verbranden van de winter), de Kermis, het Sinterklaasfeest en talrijke tentoonstellingen vooral van schilderijen.
*1971: het SI regionaliseert zich met Beffe en Hodister.
*1978: met de hulp van het  Si wordt het 'Feestcomite' opgericht dat later, in 1993, het Comité des Fêtes et jeunes (CFJ) zal worden.
*1987: SI van Marcourt/Beffe.
*1989: festiviteiten ter ere van Anne-Josèphe Terwagne, zogenaamd Théroigne van Méricourt,  geboren te Marcourt in 1762 en overleden te Parijs in 1817. Zij heeft aan de Franse Revolutie deelgenomen. Inwijding van een stele dichtbij het SI, een TV uitzending van Télétourisme rechtstreeks vanuit Marcourt, teatervoorstelling,
kermis/barbecue.
De eerste ontmoeting met wijntelers uit de Beaujolais.
*1992: eerste dorpsmarkten in juli en in augustus met plaatselijke streekproducten.
*1994: eerste samenkomst van verzamelaars van geallieerde militaire voertuigen 1944/1945 in Beffe en Marcourt.
*1999: voor de overgang naar het jaar 2000, een rondgang langs Marcourt met een klank- en lichtspel vanaf de plaats St-Thibaut/Montaigu in samenwerking met de Gemeente van Rendeux.
*2004: tentoonstelling ter gelegenheid van de 60ste verjaardag van de tweede wereldoorlog.
*2005: eerste Adeps voettocht. Eerste dag van de Mobiliteit.
*2007: eerste Salon (in feite het 10de) van streekproducten georganiseerd in Marcourt.
*2008: het CFJ organiseert in samenwerking met het SI de 15de Journée des Crécelles. 50ste verjaardag van het SI dat Koninklijk SI van Marcourt/Beffe wordt.
*2009: in de loop van het eerste trimester van 2009 viert het RSI zijn Koninklijke titel. zie agenda.
        
Het Royal Syndicat d Initiative van Marcourt-Beffe omvat ook  de dorpen Devantave, Laidprangeleux, Magoster, Marcouray et Trinal.

Sinds 1958 heeft de het Syndicat d Initiatief niet opgehouden om zich verder te ontwikkelen en talrijke activiteiten te organiseren; om met andere VZWs, Comité of Verenigingen samen te werken; om een rol te spelen op het niveau van de Toeristenbond van Belgisch Luxemburg en van het Huis van Toerisme Ourthe & Aisne, die wij evenals de Waalse Regio en het Algemene Commissariaat van het Toerisme voor hun belangrijke steun bedanken.
Zijn lokalen zijn een plaats van Intergenerationele samenkomsten, gebruikersvriendelijkheid en samenhorigheid: 3x20 kaartspelers, doopsels, communies, verjaardagen, banketten, begrafenissen, groot vuur, verschillende vergaderingen en tentoonstellingen waarvan die in 2004 voor 60ste verjaardag van de tweede wereldoorlog meer dan 700 personen werd bezocht.

De streekmarkten elke woensdag van juli en augustus trekken sinds 17 jaar duizenden mensen aan, het Wijnfeest in augustus (20 jaar in 2009) en het Salon van de en streekproducten in oktober (1005 ingangen in 2007 en 944 in 2008) gekend in de regio en omstreken, evenals de ADEPS voettocht in november die tussen 700 tot 1100 wandelaars aantrekt. De dag van verzamelaars van geallieerde militaire voertuigen 40/45 wordt in september sinds 14 jaar georganiseerd. De Dag van de Mobiliteit, eveneens in september, is een groot succes.

Het Syndicat d'Initiative beheert 9 erkende wandelingen, bebakend en onderhouden in partnership met de Gemeente van Rendeux die wij voor zijn belangrijke logistieke hulp bedanken. Sinds Pasen 2008, zijn 3 VTT trajecten operationeel.

Eveneens in partnership met het Feest- en jongerencomite van Marcourt, is er in een 2007 een speeltuin gecreëerd.

Het SI verschaft werk aan drie APE bedienden, alle beheerders zijn vrijwilligers.

Het RSI is elke dag open (behalve 25/12, 01/01 en de recuperatiedagen van de werknemers) tweetalige onthaal: « Ik spreek uw taal! ».

Wij hebben vroeger en momenteel een belangrijke rol gespeeld in het toeristische- en sociale leven van onze gemeente en regio, en zullen dit ook in de toekomst blijven doen.


                                                                      Voor het RSI , J.Martin

Het Royal Syndicat d'Initiative' van Marcourt-Beffe organiseert talrijke activiteiten in het dorp (mosselsouper en dansavond, verbranden van de winter, rateldag, lentemarkt, kermis, optocht van militaire voertuigen, paddenstoelenwandeling, Sinterklaas, concert, enz.…).

De onvermijdelijke dorpsmarkten (in juli en augustus van 17 tot 21 uur) en het wijnfeest (eerste weekend van augustus) vormen de hartslag van onze activiteiten. Een zaal is eveneens beschikbaar voor verhuring voor manifestaties en.

R.S.I. geeft een volledige en tweetalige kalender uit van de manifestaties die in de gemeente Rendeux( waarvan Marcourt deel uitmaakt). Men vindt hem in het lokaal van het R.S.I., evenals een zo volledig mogelijke documentatie over de regio. U vindt er eveneens brochures met informatie over logement: gastenkamers, hotels, vakantiecentra en campings in de gemeente Rendeux en omstreken.

Voor wie van de natuur houdt, voor families en sportievelingen, wandelingen en ruitertochten, VTT, vissen en parapente, Marcourt en zijn omgeving, een van de mooiste regio in de vallei van de Ourthe, biedt u veel plezier en verrassingen.

Het dorp, omgeven door Marcouray, Devantave en Laidprangeleux, rekt zich langs een straat uit die naar de loof-en dennebossen leidt, waar nog de kenmerkende fauna en de flora van Ardennnen leven.